GUIDNING I PRYLDJUNGELN

Friluftsliv är som gjort för socialt umgänge där socialt avstånd är helt naturligt. I dessa virustider är vi många som vill ut och njuta av vår vackra natur, men många känner sig ovana och saknar lämplig utrustning. Vid besök i friluftsbutiker får man på kort tid så mycket information att det lätt blir svårsmält. Att handla på nätet kan vara ännu svårare om man inte är insatt i pryldjungeln. Äventyrsbyrån Paddeln & Pedalen arrangerar därför träffar där du kan skaffa dig den där grundläggande kunskapen som gör att du vet vad du ska fråga efter nästa gång du besöker friluftsbutiken eller surfar runt i webbutikerna.

Äventyrsbyrån Paddeln & Pedalens arrangemang är i tre delar och du väljer själv hur många du vill delta i. Ledare kommer vara Joakim Ekendahl som är utbildad vildmarksguide och fjälledare med mångårig erfarenhet av friluftsliv.

Tid och plats är inte bestämt än men kommer utannonseras på Äventyrsbyrån Paddeln & Pedalens facebooksida.

Del 1 – Gå och bära varmt och torrt

På fötterna

Man kan leva friluftsliv på många sätt och en tur i den lokala skogen och en fotvandring genom Alaska har mycket gemensamt. Man behöver lämpliga skor och något att bära sin utrustning i. Att vara varm och torr är också en förutsättning för ett njutbart uteliv.

Det finns så många olika typer av skor, kängor och stövlar att det blir svårt att avgöra vilken typ man egentligen behöver. Vi kommer titta närmare på olika typer av skor, klämma och känna och diskutera deras användningsområden respektive för- och nackdelar.

Kläder

Fötterna klär vi i skor, men resten av kroppen då? Vad för typ av utrustning behöver man för att hålla sig både torr och varm? Vi kommer prata om vilka produkttyper som finns, om lager på lager-principen, skillnad mellan ull och syntetmaterial, dun och tex-material mm.

Ryggsäckar

Hur ska vi få med alla kläder och annan utrustning då? Vi kommer lära oss om olika typer av ryggsäckar, vad man ska tänka på när man väljer modell och lära oss en del begrepp som kan vara bra att känna till inför besöket i friluftsbutiken.

Vi kommer ägna en en knapp timme åt vardera skor, kläder och ryggsäckar. Det kommer ges möjligheter att ställa mycket frågor och klämma och känna på utrustning. Ta gärna med egna skor, ryggsäck eller något klädesplagg som du vill diskutera.

Tidsåtgång: 4 timmar

Antal deltagare: Minimum 4, maximum 10

Pris:

Del 2 – laga, äta och vila i skydd

Vila torrt och varmt

På marknaden finns många olika typer av tält. Vi går igenom skillnader, likheter, fördelar och nackdelar mellan de olika tälttyperna. Vi prövar även att tillsammans sätta upp några olika typer av tält.

Att ha ett tält är bra, men för att sova gott måste man också ha en sovsäck och ett liggunderlag. Vi kommer därför att lära oss mer om olika typer av sovsäckar, skillnader mellan dun och syntet, vad komforttemperatur betyder mm. Det kommer finnas exemplar av några olika modeller att titta närmare på.
Ett bra liggunderlag är lika viktigt som en bra sovsäck och vi lär oss om olika typer av liggunderlag, för- och nackdelar, hur de hanteras och vad man ska tänka på vid inköp. Alla deltagare kommer att få provligga flera olika liggunderlag.

Äta ute

Den bästa kryddan är att äta maten utomhus. Men först måste den tillagas. Vi kommer titta på olika typer av friluftskök och bränslen, lära oss lite om hur köken fungerar och deras för- och nackdelar. Som avslutning kommer vi att laga en enklare måltid på köken som vi äter tillsammans.

Tidsåtgång: 4 timmar

Antal deltagare: Minimum 4, max 10

Pris:

Del 3 – Övernattningstur

Vi gör en enkel vandring med övernattning utomhus. Maten lagar vi på friluftskök och vi bor i tält.
Vandringen är inte lång utan fokus är på att komma igång med utelivet och tillsammans öva på att slå läger, använda köken för att laga mat. Har vi lite tur regnar det så vi får träna på att hålla oss torra. Det kommer finnas gott om tid för frågor och diskussioner och den som vill öva på att sätta upp sitt tält flera gånger kommer att ha tid till det.

Samling kl 15.00 dag 1
Avslut kl 12.00 dag 2

Antal deltagare: Minimum 4, max 10

Pris: Utannonseras senare