OM PACKRAFTING

Människan har alltid haft ett behov av att kunna korsa vattendrag och eftersom det var besvärligt att släpa med stora båtar började man för länge sedan experimentera med uppblåsbara flottar av ihopsydda djurhudar. På 70-talet blev s.k. ”rubber duckies” populära i Australien för att ta sig fram längs otillgängliga vattendrag. Under 90-talet utvecklades enkla uppblåsbara båtar som vandrare i Alaska använde för att korsa vattendrag. Hårdare användning än så klarade de inte och användarna började söka båtar med bättre prestanda. Som svar på denna efterfrågan startades år 2000 företaget Alpacka vars ”Alpacka raft” blev urtypen båt som alla moderna packrafts jämförs med. Äventyrsbyrån Paddeln & Pedalen använder packrafts från just Alpacka.

En packraft är en liten och väldigt lätt uppblåsbar båt. Beroende på utförande väger de mellan 1,5-4 kg och ihoprullade är de ungefär lika stora som en ordinär sovsäck. Själva idén med packraften är att göra det möjligt att bära den med sig på t.ex. vandringar i otillgängliga områden.

Många tror att en så lätt båt måste vara väldigt skör, men det stämmer inte. En packraft av hög kvalitet klarar betydligt mer än vad man kan tro och risken att den punkteras under färd är minimal.

Packrafting som aktivitet började på allvar i Alaska men växer nu snabbt i hela världen och det finns många inriktningar. Båtarna är smidiga att bära med sig och har blivit populära bland vandrare för att ta sig över sjöar eller följa strömmen i åar och älvar. Packrafts är också populära bland t.ex. forskare som skall ut och ta vattenprover i väglös terräng.

En gren inom packrafting är att paddla fors och specialla typer av båtar har utvecklats för detta. Dessa båtar har tätslutande kapell och en tätare sittbrunn. I Alaska ville cyklister som cyklade MTB kunna korsa olika vattendrag. Någon kom på idéen att lasta cykeln ombord på en packraft och vips så var begreppet bikerafting fött. Kombinationen av att cykla och paddla har därefter växt och entusiaster av bikerafting finns nu i hela världen.

Guidade turer med packrafts finns på några fåtal platser i världen. Turer där du kan få prova bikerafting är ännu mer sällsynta och kräver långa resor. I Göteborg finns dock både packrafting- och bikeraftingturer

Äventyrsbyrån Paddeln & Pedalen arrangerar guidade turer både med och utan cykel. Vi har längre heldagsturer och kortare turer som tar en halvdag. Senare i sommar kommer vi även att erbjuda kvällsturer med paddling i Göta älv och vallgraven. I turerna ingår all utrustning samt en guide. Grupperna består av minst tre och maximalt fem personer.

Viruset gör att vi nu inte kan resa till Alaska eller Australien. Gör därför slag i saken och boka ett äventyr här på hemmaplan.

Följ Äventyrsbyrån Paddeln & Pedalen på Facebook för senaste nytt och utannonserade turer. Du kan även boka turer här.