OM BIKERAFTING

Tänk dig att rulla iväg från centrala Göteborg en sommarmorgon med en packraft lastad på styret. Du passerar den fantastiska naturen i Delsjöreservatet och någon timme senare sitter du i packraften och paddlar i en sjö bland trånga vikar och öar med cykeln lastad i fören. Detta är själva essensen av bikerafting och i sommar har vi turer som utgår från centrala Göteborg.

Bikeraftingen ursprung är i Alaska där MTB-cyklister började använda packrafts för att korsa vattendrag. Det har sedan utvecklats till en egen disciplin som ger fantastiska möjligheter att skapa äventyrliga turer i naturen där man kombinerar MTB-cykling och paddling.

Packraften väger drygt 2 kg och fästs tillsammans med paddel och flytväst på styret i en hållare. På längre turer har man oftast med sig sin utrustning i olika mjuka väskor som fästs på ramen (bikepacking), men på vår endagstur räcker det med en liten ryggsäck att ha sina kläder i.

Många undrar om det verkligen är stabilt att paddla packraft med en cykel ombord och svaret är JA. Packraften är ca 1m bred med stora pontoner på sidorna och man sitter dessutom lågt. Inte ens den bredaste och mest flatbottnade kajak har samma stabilitet som en packraft.

Runt om i världen finns det entusiaster som ägnar sig åt bikerafting, men det finns bara några få platser där man kan följa med på en guidad tur. En av dessa platser är Göteborg där du kan boka plats i en guidad bikeraftingtur som tar dig från centrum, ut i vildmarken och sedan tillbaka igen. Om du får blodad tand kan nästa steg vara vår fjällvärld som erbjuder oanade möjligheter att ta sig fram med en kombination av cykel och packraft.

VÅRA TURER

Vi har flera olika Bikeraftingturer som du kan anmäla dig till. För tillfället har vi inga schemalagda utan anmäl ditt intresse i fältet nedan så återkommer vi med förslag.

Kom ihåg att Skatteverket numera godkänner användande av friskvårdsbidrag för naturupplevelser och friluftsaktiviteter med inslag av motion. Denna upplevelse uppfyller dessa kriterier.

__________

TUREN BIKERAFTING x1 (halvdag, lätt)

Denna tur består av två pass på cykeln och ett där vi paddlar. Cyklingen är c:a 16 km varav merparten går på går på grusstigar. En c:a 2,5 km lång sträcka går på en relativt lättcyklad skogsstig med skönt flow.

På denna turen håller vi ett lugnare tempo och man behöver inte vara en atlet för att orka med, men det är bra om man tidigare har provat på att cykla i skog.

Paddlingen är i en insjö och tar c:a 45 minuter och hela turen tar c:a 4 timmar.

TID OCH PRIS

Samling: 11.00 utanför Sportson i Kålltorp. Parkering finns på gatorna i området
Avslutning: ca 15.00 vid startpunkten
Antal: Minst 3, max 5
Pris 850 kr/person

___________

TUREN BIKERAFTING x2 (heldag, svår)

Denna tur består av tre pass på cykeln och två i packraften. Vi cyklar till Kåsjön via Delsjöns naturreservat. Efter att ha paddlat över sjön går andra cykelpasset genom skogen från Öjersjö till Jonsered, där vi äter lunch. Andra paddlingen tar oss från Jonsered längs Säveån till Partille centrum. Vi kommer passera en mindre fors där vi får bra “photo ops”. I Partille startar vi sista cyklingen tillbaka till utgångspunkten i Göteborg.

Cyklingen är ca 28 km varav 7 km går på stig, 12 km på grusväg och ca 9 km på cykelbana. På denna turen håller vi ett lite högre tempo men inte fortare än att vi orkar prata. Vissa sektioner har inslag av bökig terräng med rötter och sten och du behöver vara bekväm med att cykla i skog för att kunna njuta av turen.

TID OCH PRIS

Samling: 9.00 utanför Sportson i Kålltorp. Parkering finns på gatorna i området
Avslutning: ca 16.30 – 17.00 vid startpunkten
Antal: Minst 3, max 5
Pris 1200 kr/person

__________

GENERELLT FÖR ALLA TURER

Under alla turer kommer du att få lära dig hur en packraft fungerar, hur man pumpar upp och packar ner den, hur den manövreras och annat bra att kunna för att paddla säkert med en cykel ombord.

KRAV

 • Du måste kunna simma 200m
 • Alla deltagare måste använda hjälm under cyklingen
 • Alla deltagare måste använda flytväst under paddlingen
 • Minimiålder 12 år

DETTA INGÅR

 • Guide / instruktör
 • Båt, paddel och flytväst (totalt c:a 4 kg)
 • Drybag att förvara kläder i
 • Fäste på styret för båt och paddel

TA MED SJÄLV

 • Egen cykel. Det räcker med en framdämpad MTB. Montera av ev. framskärm
 • Hjälm
 • Vatten för 2-3 timmar
 • Liten ryggsäck med torrt ombyte
 • Regnkläder om prognosen lovar regn

COVID-19

Våra gästers och personals säkerhet är vår högsta prioritet och vi följer noga myndigheternas rekommendationer och riktlinjer. Vi håller socialt avstånd under hela turen. Handsprit kommer finnas tillgängligt.
Våra avbokningsregler är generösa och du behöver inte betala förrän efter avslutad tur. I gengäld ber vi dig att meddela oss så snart som möjligt om du blir sjuk eller behöver boka av annat skäl.